Hae tästä blogista

sunnuntai 21. kesäkuuta 2015

Ruoka: maaelementti

Fengshuin periaatteiden mukaan valmistetut ateriat ovat terveellisiä ja helposti sulavia. Ateria tulee koota niin, että kaikki elementit ovat edustettuina ja jin ja jang -voimat tasapainossa.
Seuraavassa maaelementin ruoka-aineita jaettuna niiden jinin ja jangin mukaan.
Jin
Tilli, avokado, pavut, linssit, salaatti, kaali, osterit, porcini tai valkoiset sienet, herne, kurpitsa, bataatti, omena, banaani, kookos, mangot, papaijat, päärynä, vesimeloni, voi, juusto, kerma, maito, risottoriisi, ohra, leipä, hirssi, ruis, lyhyt riisi, hedelmämehut, vihannesten mehu.

Jang 
anis, fenkoli, lakritsi, melassi, raakasokeri, suklaa, vanilja, vihreä ja punainen paprika, okra, aprikoosi, herukat, rusinat, naudanliha, cashew-pähkinät, öljykasvien siemenet, pinjansiemenet, pähkinät, liköörit, fenkoli tee.

keskiviikko 17. kesäkuuta 2015

Ruoka: puuelementti

Fengshuin periaatteiden mukan valmistetut ateriat ovat terveellisiä ja helposti sulavia. Ateria tulee koota niin, että kaikki elementit ovat edustettuina ja jin ja jang -voimat tasapainossa.

Seuraavassa puuelementin ruoka-aineita jaettuna niiden jinin ja jangin mukaan.
Jin
Tilli, rucola, bambuversot, rusinat, pinjan siemenet, kurkku, voikukan vihreät osat, suolakurkku, pinaatti, tomaatti, pavut, selleri, hapankaali, omena, karhunvatukka, mustikka, karviaiset, greippi, kiivi, sitruuna, appelsiini, ananas, herukat, raparperi, mansikat, ankan, hanhen tai vasikan maksa, kana, ankka, jänis, raejuusto, kermaviili, jogurtti, samppanja, hyvin kuivat viinit, hibiscus tee, malva tee, ruusunmarja, hapan kirsikkamehu. couscous, vehnähiutaleet, kivennäisvesi.

Jang

Balsamiviinietikka ja viinietikka, hiiva, basilika, purjo, kirsikat, litsit, passionhedelmä, vadelmat, ravut, makean veden katkaravut, hummeri, sian maksa, hasselpähkinät, seesaminsiemenet, alkoholijuomat, makeat viinit.

maanantai 15. kesäkuuta 2015

Ruoka: vesielementti

Fengshuin periaatteiden mukan valmistetut ateriat ovat terveellisiä ja helposti sulavia. Ateria tulee koota niin, että kaikki elementit ovat edustettuina ja jin ja jang -voimat tasapainossa. 

Seuraavassa vesielementin ruoka-aineita jaettuna niiden jinin ja jangin mukaan

Jin
Kuskus
Miso, soijakastike, Worchestershire-kastike, idut, kuivatut pavut, garbanzo-pavut, vihreät pavut, punainen, valkoinen ja kurttukaali, linssit, mustat ja keltaiset soijapavut, meren kasvikset, turska, kolja, kuningasrapu, mustekala , osterit, meriankerias, meriahven, hai, kalmari, piikkikampela, voi, kerma, tuorejuusto, vuohenmaito, bulgurvehnä, kuskus, vehnähiutaleet, kivennäisvesi.

Jang
Kaneli, kuminan siemenet, neilikka, merisuola, tähtianis, ruokasuola, valkoiset ja mustat tryffelit, munakoiso, fenkoli, kirsikat, rusinat, vadelmat, kaviaari, turska, ravut, makean veden ankerias, hummeri, makrilli, ahven, salami, lohi , katkaravut, savustettu kala, sampi, taimen, tonnikala, vuohi, kinkku, lammas, porsas, hirvenliha, sinihomejuusto, kurpitsan-tai seesaminsiemenet.

torstai 11. kesäkuuta 2015

Ruoka: tulielementti

Fengshuin periaatteiden mukan valmistetut ateriat ovat terveellisiä ja helposti sulavia. Ateria tulee koota niin, että kaikki elementit ovat edustettuina ja jin ja jang -voimat tasapainossa.

Seuraavassa tulielementin ruoka-aineita jaettuna niiden jinin ja jangin mukaan.

Jin: artisokat, parsa, punajuuri, endiivi, sikuri, kurkku, voikukan vihreät osat, jäävuorisalaatti, kyssäkaali, oliivit, bataatti, seljanmarja, greippi, granaattiomena, couscous, kaura ja vehnä hiutaleet, kaura, vehnä, Beaujolais, Chianti, kirsikkamehu, tumma tai vehnäolut.

Jang: väinönputki, tumma suklaa, kaakao, kapris, piparjuuri, katajanmarjat, muskotti, sahrami, unikonsiemenet, paprika, sitruunaruoho, sitruunan lehdet, idut, aprikoosi, kirsikka, broilerin maksa, vuohenjuusto, grillattu liha, lammas , mantelit, tattari, pellavansiemenet, konjakki, glögi, musta tee, kahvi, vihreä tee.

keskiviikko 10. kesäkuuta 2015

Mestari tietää parhaiten

Fengshuin syvin tietämys ei perustu kirjoitettihin teksteihin ja oppeihin. Toisin sanoen fengshuissa ei ole erityistä raamattua, johon voitaisiin vedota ja etsiä vastauksia. Eräs opin perusasioita on käsitys jatkuvasta muutoksesta. Sen mukaan jokaista fengshuin totuutta ollaan valmiita muuttamaan, jos paremmin toimva ratkaisu löytyy. Näin on myös käynyt, muun muassa bagua ei aina ole ollut nykyisen lainen.

Mestari R.D.Chin työssään Manhattanilla.
Kirjoitettujen tekstien sijaan fengshuin suurinta tietämystä edustavat alan mestarit.

Fengshui-mestarilla on syvä tuntemus fengshuista ja kaikesta siuihen liittyvästä. Tietämyksen pohjana ovat muinaiset kiinalaiset opetukset ja fengshuin juuret. Niiden lisäksi mestarilla on takanaan pitkä käytännön kokemus fengshuin oppien soveltamisesta - usein vanhemman mestarin henkilökohtaisena avustajana ja oppipoikana. Mestariksi ei tulla yhdessä yössä. Opiskelu vaatii niin tiedon ja kokemuksen kuin sisäisen näkemyksenkin kasvattamista. Usein puhutaan kymmenien vuosien ajanjaksosta.


Tämän päivän fengshui-mestarit ovat kalliisti palkattuja ja haluttuja asiantuntijoita. Varsinkin kaukoidässä heidän sanansa painaa ja saattaa johtaa jopa miljoonien dollareiden muutostöihin niin julkisissa kuin ykistyisissäkin rakennuksissa. Mestari ei ainoastaan puutu itse rakennukseeen, vaan analysoi myös ympäristön, rakennuksen ulkonäön, vallitsevan harmonian ja lukuisat seikat muutostöiden ajankohdan suotuisuudesta alkaen.

Tavallisella ihmisellä on harvoin varaa fengshui-mestarin palkkaamiseen. Tänä päivänä on onneksi jo Suomessakin paljon hyvin koulutettuja konsultteja, joiden ohjeisiin voi luottaa. Jos haluaa edetä fengshuissa omin voimin, on sekin mahdollista. Tällöin on vain muistettava edetä kärsivällisesti tarpeeksi pienin askelin.


tiistai 9. kesäkuuta 2015

Ruoka: jin ja jang

Fengshui-kokkikoulun näytösruokia Manilassa.
Ympäristön lisäksi meidän on muistettava huolehtia myös omasta tasapainostamme. Elementit eivät vaikuta vain asunnossamme, vaan ovat mukana kaikkialla elämässä. Samoin maailman kaksi alati liikkeessä olevaa voimaa, jin ja jang. Jinin ja jangin tasapainoon omassa elämässä vaikuttavat eniten koti, työpaikka ja asuinympäristö. Myös ruoalla on merkitystä. Yksipuolisesti jin-pitoinen ruokavalio voi aiheuttaa uneliaisuutta, hitautta ja masennusta kun taas liiaksi jang-pitoinen kireyttä, vihaisuutta ja kärsimättömyyttä. Usein liian vilkkailla lapsilla käytös korjaantuu kun jang-ruokien määrää vähennetään.

Jin-ruokia: Omena, bambu, banaani, olut, kukkakaali, simpukat, jyvät ja jauhot, rapu, kurkku, ankka, etana, kala, viinirypäle, hunaja, jäätelö, sitruuna, sienet, valkoinen sokeri, appelsiini, ananas, suola, mansikat, tomaatti, vesi.

Jang-ruokia: Pihvi, musta pippuri, voi, juusto, suklaa, kahvi, kananmuna, savukala, ruskea sokeri, valkosipuli, sipuli, peruna, viski, viini.

Näiden kahden ryhmän lisäksi on myös neutraaleja ruokia, jotka eivät vaikuta elimistön jin-jang -tasapainoon. Niitä ovat leipä, porkkana, kirsikat, maito, luumu, rusinat.

torstai 4. kesäkuuta 2015

Houkuttele vauraus kotiisi

Ensimmäiseksi kannattaa palauttaa mieliin, että fengshuin mukaan vauraus ei ole sama kuin rahallinen onni. Vanhojen mestareiden mukaan ihminen on vauras jos hänellä on ehjä koti ja riittävästi ruokaa joka päivä. Vaurautta säätelee baguan neljäs huone, mutta siihen voidaan vaikuttaa myös monilla muilla tavoin. Suositun aiheen ympärille on syntynyt runsaasti taikauskon värittämiä ohjeita. Seuraavat viisi ovat aitoa, alkuperäistä fengshuita.

1. Siivoa. Pidä pölyt poissa nurkista ja tavarat järjestyksessä.
2. Tuo kotiisi luonnollista vettä esimerkiksi kukkamaljakon, suihkulähteen tai akvaarion muodossa. Fengshuissa vesi on vaurauden symboli. Näissä on muistettava, että vesi maljakossa ei saa jäädä seisomaan ja pilaantumaan, suihkulähteessä se ei saa liikkua liian kovalla voimalla ja akvaarion pitoa ei saa aloittaa kepein mielin - kyse on eläimistä joita pitää hoitaa.
3. Jos mahdollista, tuo osa luontoa kotiin. Tätä voit edistää jo hyvin hoidetuilla ruukkukasveilla.
4. Päästä valo huoneisiin. Valaise pimeät nurkat ja pidät ikkunat ehjinä ja puhtaina.
5. Huolehdi keittiön ja erityisesti lieden kunnosta. Pidä levyt ja uuni aina puhtaina.