Hae tästä blogista

tiistai 9. kesäkuuta 2015

Ruoka: jin ja jang

Fengshui-kokkikoulun näytösruokia Manilassa.
Ympäristön lisäksi meidän on muistettava huolehtia myös omasta tasapainostamme. Elementit eivät vaikuta vain asunnossamme, vaan ovat mukana kaikkialla elämässä. Samoin maailman kaksi alati liikkeessä olevaa voimaa, jin ja jang. Jinin ja jangin tasapainoon omassa elämässä vaikuttavat eniten koti, työpaikka ja asuinympäristö. Myös ruoalla on merkitystä. Yksipuolisesti jin-pitoinen ruokavalio voi aiheuttaa uneliaisuutta, hitautta ja masennusta kun taas liiaksi jang-pitoinen kireyttä, vihaisuutta ja kärsimättömyyttä. Usein liian vilkkailla lapsilla käytös korjaantuu kun jang-ruokien määrää vähennetään.

Jin-ruokia: Omena, bambu, banaani, olut, kukkakaali, simpukat, jyvät ja jauhot, rapu, kurkku, ankka, etana, kala, viinirypäle, hunaja, jäätelö, sitruuna, sienet, valkoinen sokeri, appelsiini, ananas, suola, mansikat, tomaatti, vesi.

Jang-ruokia: Pihvi, musta pippuri, voi, juusto, suklaa, kahvi, kananmuna, savukala, ruskea sokeri, valkosipuli, sipuli, peruna, viski, viini.

Näiden kahden ryhmän lisäksi on myös neutraaleja ruokia, jotka eivät vaikuta elimistön jin-jang -tasapainoon. Niitä ovat leipä, porkkana, kirsikat, maito, luumu, rusinat.

7 kommenttia:

 1. Hauska ja hyödyllinen postaus ravinnosta! Kuinka, jos kahvi kuuluu Jang-ruokiin, niin kuuluuko musta tee myös, entä vihreä tee? Nyt kesällä tulee syötyä paljon salaatteja ja vihreää, niin kumpaanko ne mahdollisesti kuuluvat? Kiitos :))

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teen lehtien poiminta-aika ja niiden käsittely vaikuttavat asiaan niin paljon, että teetä on vaikeaa suoraan luokitella kumpaankaan ryhmään. Mustan ja vihreän teen lähtökohtana on sama kasvi ja erot tulevat lähinnä lehtien käsittelystä. Musta tee on enemmän käsiteltyä ja luetaan kuuluvaksi enemmän jangiin kun taas vihreätä teetä on käsitelty vähemmän ja se luetaan enemmän jinin piiriin. Vihreä tee tehdään usein myös nuoremmista lehdistä. Kiinassa juodaan enemmän vihreää kuin mustaa teetä.

   Poista
 2. Salaatti voidaan koostaa niin monella tapaa, että yksiselitteistä vastausta on mahdotnta antaa. Pelkkä vihreys ei myöskään ratkaise kuuluuko aines jiniin vai jangiin. Tässä on eräs luettelo ruoka-aineista, englanniksi tosin: http://blog.anqifengshui.com/?p=72

  VastaaPoista
 3. Loistavaa tietoa tämmösille nyypille niinku mä eli pietu kiiskinen ja makkara maistuu nakilta ja minä en maistu nakilta ja Matti on homppeli hyviä reseptejä ja hyvää tietos

  VastaaPoista
 4. hieno lista. Kiitos tästä.

  VastaaPoista