Hae tästä blogista

keskiviikko 16. maaliskuuta 2016

Keittiö

Fengshuin mukaan keittiöllä on erittäin keskeinen asema asukkaiden hyvinvoinnille ja terveydelle.
Eri koulukuntien ohjeet poikkeavat yksityiskohdissa toisistaan, mutta keittiötä koskevat perusasiat ovat kaikissa samat.

Keittiön sijaintiin talossa tai huoneistossa ei yleensä voida jälkikäteen vaikuttaa. Yleinen nyrkkisääntö on, että keittiön tulisi sijaita talon takaosassa tai ainakin talon keskiviivan taemmalla puolella. Ainakaan keittiö ei saa olla ensimmäinen asia, jonka tulijalle silmiin sattuu. Jos keittiö sijaitsee heti sisäänkäynnin vieressä ja sen ovea ei voida pitää kiinni, kannattaa suojata tila katseilta esimerkiksi verhoilla tai sisutuksen avulla kiinnitää huomio muuhun kuin viereiseen keittiöön.
On tärkeää, että kokki tuntee olonsa turvalliseksi ruokaa laittaessaaan. Lieden ääressä seisovalla pitäisi olla näköyhteys ovelle ja koko muuhun huoneeseen samoin kuin selusta suojattu, mieluiten selkä seinää vasten. Useimmat nykyaikaiset keittiöt on toteutettu juuri päinvastoin. Monet fngshui-konsultit suosittelevat tähän helppoa ratkaisua: peili tai heijastava pinta lieden taakse, josta kokki näkee takanaan tapahtuvan liikkeen. Heijastava pinta voi olla minkä kokoinen tahansa, mutta suurella pinnalla saadaan suurempi korjaus.


Tupakeittiö on kokin kannalta hyvä ratkaisu, siinä kokki on mukana ympäristön elämässä ja tapahtumissa. Samoin viime aikoina muotiin tullut tapa kokoontua ystäväseurassa yhteen ruokaa laittamaan.Keittiössä on automaattisesti läsnä kaksi elementtiä, jotka eivät sovi yhteen: tuli ja vesi. Harmittavan usein nykyaikaisissa keittiöissä ne vielä on sijoitettu lähekkäin: hella tiskipöydän viereen. Asiaa voi yritää korjata asettamalla niiden väliin puuelementin - esimerkiksi kasvin tai vihreän kankaan.Ahtaaseen tai sokkeloiseen keittiöön saa tilan tuntua peileillä. Oikein sijoitellut peilit myös moninkertaistavat tarjolla olevan ruuan määrän ja tarjoilun houkuttelevuuden.


Veitset tulee säilyttää siten, että niiden terät eivät ole esillä. Laatikoihin veitset sijoitetaan siten, että terät eivät osoita laatikon avaajaa kohti.


Fengshuin vaatimus yleisestä järjestyksestä ja ylimääräisen roinan karttamisesta on erityisen tärkeää keittiössä..

5 kommenttia:

 1. Hmm, mietiskelin, että mitä jos keittiö sijaitsee tulen aluella? Keittiössähän on itsessään jo paljon tulen elementtejä, miten sitä kannattaisi tasapainottaa?

  VastaaPoista
 2. Jos alueen oma elementti on tuli se tarkoittaa, että tulta juuri siellä saa olla. Keittiö siis sopii sille alueelle. Keittiössä kumminkin tuli pääsee harvoin kovin hallitsevaan asemaan, koska paikalla on yleensä luonnostaan myös runsaasti vettä. Yleensä onkin tarpeen pitää huolta, että paikalla on myös puuelementtiä luomassa tasapainosa näiden kahden välille.

  VastaaPoista
 3. Meillä keittiö on osittain alueilla vesi, maa (keskusta) ja metalli, liesi ja tiskiallas maan alueella. Lisäksi liedelle/tiskialtaalle on suora näkyvyys kotiin tultaessa pääoven oikealla puolella. Voiko tätä parantaa millään konstilla, paitsi pitämällä keittiön/eteisen välinen liukuovi suljettuna...

  VastaaPoista
 4. Mitä haittaa siitä voi olla, että keittiö näkyy suoraan eteisestä? Meillä on juuri näin eikä ovea, tai verhoa, ole mahdollista laittaa näkymää estämään.

  VastaaPoista
 5. Fengshuissa katsotaan, että jos katse osuu keittiöön heti sisääntultaessa, se korostaa ruoan asemaa taloudessa. Vieraisiin se voi vaikuttaa niin, että nämä lähtevät pian syötyään eivätkä jää viettämään yhteistä iltaa. Toisaalta se voi vaikuttaa niin, että vieraat haluavat syödä ja napostella kaiken aikaa pitkin vierailua. Joka tapauksessa ruoan merkitys tapaamisessa on vaarassa saada ylisuuren vallan. Talon asukkaisiin se vaikuttaa samalla tavoin ja voi huonoimmillaan johtaa jopa syömuishäiriöihin.
  Sinun tapauksessasi kannattaa mielenkiitoisella sisutamisella kiinnittää eteisessä huomio muualle kuin keittiöön.

  VastaaPoista