Hae tästä blogista

perjantai 13. marraskuuta 2015

Ullakon aarteet

Ullakko, eli vintti, on näihin aikoihin saakka automaattisesti kuulunut kaikkiin taloihin. Nykyisin kerrostalojen irtaimistotilat - kanahäkit kuten asunnonvälittäjät niitä puheissaan kutsuvat - sijoitetaan useimmin pohjakerrokseen. Niihin voidaan soveltaa samoja sääntöjä.

Ullakko - olkoon sitten kyse kerros- tai omakotitalosta - tuntuu suorastaan vetävän puoleensa sekalaista tavaraa jolle ei ole sen hetkistä muuta käyttöä. Kun vintin tavaroita tarvitaan harvoin, niistä muodostuu helposti paikallaan seisovia roinakasoja. Ne jarruttavat tehokkaasti energian kulkua ja ullakoilla on usein seisahtuneisuuden tunnelma melkein käsin kosketeltava. Asuessamme tällaisen pysähtyneen energian alapuolella tulemme samalla asettaneeksi rajoittimen omille suunnitelmillemme ja saavutuksillemme. Alapuolella asuminen tarkoittaa tässä henkisesti alapuolella olemista. Omakotitalossa ullakko voi olla vaikka erillisessä piharakennuksessa ja silti se on fengshuin mukaan kotimme yläpuolella.

Ullakko tai vinttikomero ei saa olla tarpeettoman roinan ja tavaroiden säilytyspaikka. Vaikka ne eivät näy, ne vaikuttavat silti elämässämme. Ullakolla on noudatettava fengshuin säilyttämisen sääntöjä. Paikka on myös muistettava siivota silloin tällöin, pölyä ei saa kerääntyä nurkkiin täälläkään.

Pysähtyneisyyden karkoittamiseen riittää pienikin aktiivinen toiminta tilassa. Seuraavassa joitakin tyypillisiä vinttikomeron tavaroita ja niiden säilytysohjeita.

Muuttolaatikot

Muutossa käytettyjä laatikoita voi säilyttää jonkin aikaa, varsinkin jos tiedät lähitulevaisuudessa taas tarvitsevasi niitä. Sopiva säilytysaika riippuu ullakon koosta. Omakotitalon tilavalla ullakolla laatikoita voi pitää vuodenkin verran kun taas kerrostalon vinttikomerossa kolmesta kuuteen kuukautta. Kaikki riippuu siitä miten hyvin chi pääsee liikkumaan tilassa eikä muutu seisovaksi energiaksi.

Monilla on tapana kerätä eri kokoisia tyhjiä laatikoita sille varalle, että niitä vielä joskus tarvitaan muutossa. Tähän kannattaa ryhtyä vain, jos todella tietää muuttavansa. Silloinkin laatikot kannattaa uuteen paikkaan päästyä laittaa heti poistolistalle. Paitsi jos tietää jo lähtevänsä pian tästäkin.

Tyhjät matkalaukut

Tyhjiä matkalaukkuja voi säilyttää ullakolla sillä edellytyksellä, että niitä ei ole hylätty sinne vaan ne välillä otetaan alas ja käyttöön.

Tuotepakkaukset

Alkuperäiset tuotepakkaukset kehotetaan usein säästämään sille varalle, että laite pitää kuljettaa takuuhuoltoon. Takuuajan päätyttyä niitä ei kannata enää seisottaa ullakolla. Jos kuljettamisen tarvetta syystä tai toisesta ilmenee, on hyviä pakkausmateriaaleja kyllä saatavilla.

Vuodenajat

Vuodenaikoihin liittyviä tavaroita ja varusteita voi säilyttää ullakolla kunhan on kyse tavaroista joita joskus aina käytetään. Hyvä esimerkki ovat joulukoristeet, jotka otetaan vintiltä käyttöön joka vuosi. Toista ääripäätä voivat edustaa lasketteluvälineet, jotka joka vuosi aiotaan ottaa käyttöön, mutta jotka vuodesta toiseen saavat seisoa vinttikomeron nurkassa keräämässä pölyä.


Asuntomme järjestyksellä voimme vaikuttaa omaan elämäämme. Ullakko on asunnossa ylimpänä ja vaikuttaa meissä pään alueen asioihin. Jos et saa asioita tehdyksi ja tekemättömät työt vaivaavat mieltäsi on ehkä aika siivota ullakko.


Nykyään yleistynyt tapa rakentaa kerrostalojen säilytystilat pohjakerrokseen tekee tilan kunnossa pitämisestä entistä tärkeämpää. Muun asumisen alla sijaitessaan vinttikomero on symbolisesti perusta, jolle kaikki muu rakentuu. Missä kunnossa komerosi on vaikuttaa sekä elämäsi että terveytesi perusteisiin.

1 kommentti:

  1. Hyvä kirjoitus. Tuo on kyllä totta, että tuolla meilläkin ulkovaraston ullakolla jossa vanhaa rompetta on, nii on kyllä aika pysähtynyt olo. Pitääpä aloittaa siivoustalkoot :)

    VastaaPoista