Hae tästä blogista

lauantai 25. huhtikuuta 2015

Värit

Fengshuin värikartta on kehittynyt vuosisatojen kuluessa. Siihen ovat vaikuttaneet paljon eri mestareiden omat näkemykset ja kokemukset. Tästä seuraa, että eri koulukunnilla on väreistä hyvinkin erilaisia näkemyksiä. Tässä kirjoituksessa on koitettu seurata aika paljon tulkintojen keskilinjaa. Viime kädessä sinä itse päätät värien käytöstä ja siitä mitä ne sinulle merkitsevät.

Vihreä. Rauhoittava ja tyynnyttävä väri. puuenergian ja baguan alueiden 3  ja 4 oma väri. Tyynnyttävän luonteensa vuoksi sopii hyvin muun muassa makuuhuoneeseen.

Punainen.Voimakas ja energinen väri, jota kannattaa käyttää säästeliäästi, aivan kuten luonto itsekin tekee. Sopii tiloihin joissa halutaan synnytttää aktiivista toimintaa.Ei suositella esimerkiksi  makuuhuoneeseen tai ruokailutlaan. Baguan alueen 9 oma väri.

Purppura on taiteellinen väri joka yhdistetään myös henkisiin arvoihin ja mietiskelyyn. Tumma purppura on rauhallinen ja sopii esimerkiksi mietiskelynurkkaukseen tai makuuhuoneeseen, kirkkaalla taas on paljon punaisen värin ominaisuuksia.

Pinkki on punaisen tyynnyttävä vivahde. Toisin kuin punainen, se sopii paikkoihin joissa kaivataan rauhaa ja hoivaavaa väriä.

Oranssi liittyy hehkuvana terveyteen ja elinvoimaan. Sopii muun muassa keskustelutiloihin antamaan säkenöintiä puheisiin.

Keltainen edustaa elinvoimaa ja liittyy pitkäikäisyyteen, iloisuuteen ja älykkyyteen. Sopii perheen kokoontumis- ja ruokailutiloihin. Aktiivisena värinä ei suositella makuuhuoneeseen eikä pieniin tiloihin, joissa se voi tuntua jopa ahdistavalta. Baguan alueiden 2, 5 ja 8 väri.

Ruskea. Tasapainottava väri. Voi olla kirkas tai samea sen mukaan miten paljon sisältää keltaista tai punaista. Liittyy eri vivahteissaan maaenergiaan

Valkoinen on metallin väri ja liittyy baguan alueisiin 6 ja 7. Kulttuurissamme viattomuuden ja puhtauden väri. Valkoiset seinät korostavat huoneen muita värejä.

Harmaa voidaan nähdä kahdella tavalla: joko aktiivisena, valkoisen kaltaisena, tai masentavana, mustaan vivahtavana. Valkoisen tavoin metallin ja baguan alueiden 6 ja 7 väri.

Musta on punaisen tavoi voimakas väri, jota on käytettävä harkiten. Veden ja baguan alueen 1 väri, joka voidaan kokea käytöstä riippuen mystisenä ja positiivisena tai surullisena. Ei suositella lastenhuoneisiin, ruokailutiloihin eikä paranemiseen liittyviin tiloihin.

Sininen on tummana veden väri, mutta vaaleana edustaa metallia.Se on rauhoittava väri, joka liityy tyyneyteen ja seesteisyyteen. Sellaisena ihanteellinen makuuhuoneen väri.

11 kommenttia:

 1. Mukava oli lukea väreistä. Ja tuli uusia näkökulmia, kiitos näistä.

  Liiallista veden väriä en itse käyttäisi makuuhuoneessa (purppura - vesi/tuli yhdistelmä, sininen) joka voi saada unenlaadun rauhattomaksi. Kuten peilit ja muut vesitehosteet.

  Makuhuoneen värit ovat myös hyvin yksilöllinen - riippuen mikä on henkilön auttava elementti. Joskus jokin "kielletty" väri sopiikin joillekin rakenteille mainiosti.

  -R

  VastaaPoista
 2. Kuten tekstissä kirjoitin, viime kädessä jokainen itse päättää värien käytöstä.

  VastaaPoista
 3. Terve, jostain luin ja aiemmin olen varmaan tuntenutkin (tietämättäni) että liiallinen vihreä ei sovi talvella syntyneelle, (minä tammikuu)
  Vihreä jollain tapaa tukahduttaa, vai onkohan tämä vain tunne tapahtuneesta jonka on jo unohtanut ja jaljelle on jäänyt vain väri

  VastaaPoista
 4. Minäkin olen syntynyt tammikuussa enkä oikein viihdy vihreässä - olkoonkin että se on omaa elementtiäni tukeva väri. En tiedä syytä, Kirsi varmaankin tuntee asian paremmin.

  VastaaPoista
 5. Vihreän värin vaikutusta voi tarkastella suhteessa omaan vuosinumeron elementtiin, mutta jos vuosi- ja kuukausinumerot eivät olekaan puu-elementissä ja puu onkin omaa vuosinumeroa kontrolloiva elementti(mitä se on maa-vuosinumerolle) niin voi tulla tuo tukahtumisen tunne. Pitäisi tietää tarkempi syntymävuosi,kk ja pv. Tai sitten puuta on kotona muutenkin liikaa (muodot, esineet, kirjat yms.).....

  VastaaPoista
 6. Hei tämä ei tähän väriin liity mutta miten saa pienissä tiloissa feng shuin toimimaan. VArsinkin talvella,kun pyykkiä pitää kuivattaa sisätiloissa eikä tilaa ole paljon. Voiko siis yhden huoneen jakaa tuohon neliöön seiosoa keskellä huonetta jossa olisi baguan viides alue ja siitä jakaa huoneen eri kulmat.

  VastaaPoista
 7. Hei! Kyllä. Bagua on bagua ja sitä käytetään samalla tavalla koostuu asunto sitten yhdestä huoneesta tai useammasta. Kirjoita myös ylös hakukenttään "pienten tilojen fenghshui" ja paina enter.

  VastaaPoista
 8. Miten kukka Rahapuu asetetaan huoneeseen. Oliko se ruukku musta ja aluslautanen punainen. Kukan juurelle kultaraha tai muu arvokas raha.Kuka tietää täällä. Oliko se kaakko paikka mihin kukka laitetaan huoneeseen.Tuo rahan kotiin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hei!
   Anteeksi että olet joutunut odottaaan vastausta. Tulin yöllä matkalta. Palataan asiaan huomenna kun olen asettunut aloilleni.

   Poista
 9. Kirjoitin jutun rahapuusta. Toivottavasti löydät siitä apua.

  VastaaPoista
 10. Hei!

  Talossamme on kaksi makuuhuonetta lapsille, joista toinen on lounaassa (3 huone) ja toinen lännessä (8 huone). Kummassa huoneessa tulisi esikoispojan (maa-elementti) ja kuopuspojan (vesi-elementti) nukkua?

  Joissakin tietolähteissä sanotaan, että 8 huone on nuorimman pojan ja 3 huone vanhimman pojan. Tarvitseeko sitä noudattaa? Ja miten tulisi huoneiden väritys valita? Onko sininen päävärinä huono valinta makuuhuoneeseen? Pieni lapsihan ei itse osaa sanoa. Pääsisäänkäynti taloon on 8 & 1 huoneissa ja etelään.

  VastaaPoista