Eräs fengshuin keskeisiä oppeja on viiden eläimen sääntö. Nuo eläimet ovat kilpikonna, lohikäärme, feeniks, tiikeri ja käärme. Ensi silmäyksellä oppi vaikuttaa myyttiseltä, mutta osoittaa piankin käytännössä toimivuutensa.
Viiden eläimen mallia voi soveltaa lukemattomiin asioihin asuinympäristöstä nukkumapaikkaan kotona tai suosikkipaikasta tutussa kahvilassa aina teatterissa tai konsertissa käyntiin. Sitä sovelletaan myös työntekoon, ihmissuhteisiin ja ryhmädynamiikkaan.
Perusidea on, että kokeakseen olonsa tasapainoiseksi ihmisen on ympäröitävä itsensä neljällä eläimellä. Taakse tulee kilpikonna, joka kilpi symboloi vakautta ja tukevuutta ja joka varmistaa selustamme sieltä uhkaavilta vaaroilta. Vasemmalla lentää tai lepää pilven päällä viisauden ja kaukonäköisyyden symboli lohikäärme. Edessä on runsaasti vapaata tilaa lentämiseen feeniks-linnulle, myyttisen ja kuolemattomuuden symbolille. Oikealla on valpas tiikeri kyyristyneenä hyppyyn ja valmiina suojelemaan. Viides eläin kaiken keskellä on valpas käärme, ihminen itse, jota ympärillä olevat eläimet auttavat ja suojelevat.
Viiden eläimen periaatetta on muinaisina aikoina sovellettu Suomessa muun muassa talon paikkaa määrättäessä. Sijoituspaikaksi valittiin usein järven ranta ja sille johtava etelänpuoleinen rinne. Tällöin rinne talon takana oli fengshuin kilpikonna, edessä aukeava järven ulappa antoi tilaa feeniks-linnulle, korkeat puut ympärillä vastasivat korkeudessa lepäävää lohikäärmettä ja viereen rakennettu aitta tai muu matala rakennus suojelevaa tiikeriä.
Vastaavin periaattein löytyy hyvä paikka kahvilassa tai ravintolassa. Etsi paikka, jossa on selusta suojattu, vasemmalla puolella jotakin korkeaa, oikealla puolella jotakin matalaa ja edessä vapaata tilaa.
Samoja periaatteita voit soveltaa kaikkialla, vain oma mielikuvitus asettaa rajat.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti