Hae tästä blogista

tiistai 1. syyskuuta 2015

Viides vuodenaika


Kuten useimpia asioita, myös vuodenaikoja on fengshuissa viisi. Tuo viides vuodenaika jota meidän kulttuurissamme ei ole sijoittuu kesän ja syksyn väliin. Ajankohdan mukaan sitä nimitetään usein myöhäiskesäksi tai alkusyksyksi. Tätä kirjoittaessa eletään syyskuun alkua, eli fengshuin viidettä vuodenaikaa.

Elokuun raukeat päivät eroavat luonteeltaan selvästi energisestä heinäkuusta  ja tulevan syyskuun kirpeydestä. Vanhat kiinalaiset ymmärsivät, että luonto tarvitsee hengähdystauon siirryttäessä ulospäin suuntautuvasta kesäenergiasta syksyn ja talven hiljaisuuteen ja sisäänpäin kääntyneeseen kauteen. Niinpä vuodenaikoja on viisi, ei neljä. Loppukesän - tai alkusyksyn - elementti on maa. Se on aikaa, joka on tarkoitettu sisäiselle vahvistumiselle ja niin hengen kuin ruumiinkin ravitsemiselle tulevaa talvea varten. Nyt on myös hyvä hetki pysähtyä miettimään elämältä saamiaan lahjoja ja osoittaa kiitollisuutensa niistä.

Keittiö

Koska ravinto ja vahvistuminen ovat vuodenajan teemoja, on luonnollista luoda katse keittiöön ja ruokailutilaan. Vallitseeko niissä hyvä ilmapiiri ja kunnioitus taidolla valmistettua, tasapainoista ateriaa kohtaan? Ruokatilassa voï käyttää peilejä moninkertaistamaan ruoan ja hyvän enrgian määrä. Keittiötilassa on teräviä esineitä ja äärilämpötiloja joiden vaikutusta ei kannata monistaa joten peilejä ei suositella keittiötilaan. Poikkeuksena kokin selustan turvaaminen.

Kirjat ja lehdet eivät kuulu keittiöön enempää kuin television katselukaan. Kiinalaisen lääketieteen mukaan henkisen ravinnon sulattamiseen käytetty energia on pois ruoansulatukselta. Ruumiille on liian kova rasite yrittää sulattaa molempia samaan aikaan.



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti