Hae tästä blogista

maanantai 27. heinäkuuta 2015

Kiinalaisen horoskoopin eläimet

Kiinalaisen horoskoopin merkit eivät perustu tähtikuvioihin, kuten meillä länsimaissa. Siitä, miten juuri rotta, härkä, tiikeri, jänis, lohikäärme, käärme, hevonen, lammas, apina, kukko, koira ja sika päätyivät Kiinassa merkeiksi on olemassa lukisia tarinoita. Eräs kiehtovimmista kertoo, että buddha kutsui kaikki eläimet juhlaan luokseen. Vain edellä mainitut kaksitoista tulivat. Tuolloin buddha päätti, että jokainen niistä saa vuorollaan oman nimikkovuoden ja kaikilla sinä vuonna syntyneillä ihmisillä on tuon eläimen luonteenpiirteitä.

Tässä piileekin ensimmäinen kohta, jossa horoskooppien länsimainen lukija helposti astuu harhaan. Eläimen nimestä syntyvä mielikuva voi olla meidän kulttuurissamme aivan toinen kuin Kiinassa. Rotta esimerkiksi edustaa Kiinassa sinnikkyyttä ja kestävyyttä, jänis herkkyyttä ja valppautta, käärmeet älyä ja herkkyyttä ja sika älykkyyttä ja päättäväisyyttä - kaikki luonteenpiirteitä joita länsimaissa ei juuri yhdistetä näihin eläimiin.

Eläinten nimissä käytetään jonkin verran erilaisia käännöksiä. Esimerkiksi härän kohdalla puhutaan usein myös lehmästä, sonnista tai puhvelista. Kukko voi olla joissain käännöksissä kana, sika voi olla villisika tai karju ja lammas voi olla vuohi. Äärimmäisenä ilmiönä jäniksen kohdalla käytetään joskus kissaa, joka kuitenkin on aivan eri eläin eikä myöskään alkuparäinen kiinalainen horoskooppimerkki.

Paitsi vuoden mukaan määritellään kiinalaisessa astrologiassa jokaiselle myös kuukausi- päivä- ja tuntieläin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti