Suomalaisessa luonnossa on runsaasti puuta ja vettä. Tulen elementti puuttuu lähes kokonaan, joka tuntuu erityisen korostuneena syksyn ja talven pimeinä kuukausina.
Lisää tulen määrää
Ulkoilmaan emme voi vaikuttaa, joten talvella kannattaa lisätä tulienergian määrää kotona. Helpoiten tämä käy värien avulla. Punainen on joulun, pimeän ajan juhlan väri, mutta sen käyttöä kannattaa harrastaa muulloinkin talvella. Samalla on myös muistettava, että kyseessä on voimakas väri jonka käytössä ei saa mennä liiallisuuksiin. Usein jo punainen huopa heitettynä rennosti nojatuolin selustalle riittää piristämään mielialaa ja tuomaan lämmön tunnetta.
Jos asunnossa on takka, kannattaa sitä nyt polttaa silloin tällöin. Kynttilät ovat toinen hyvä tapa tuoda tulienergiaa huoneeseen. Jos käytettävissä on oma sauna kannattaa sen lämmityskertoja lisätä.
Lisää valoa kotona
Talven tullen kannattaa myös harrastaa päivänvalon tyyppistä valoa antavien kirkasvalolamppujen käyttöä. Virallistenkin oppien mukaan ne helpottavat monien oloa pimeänä aikana. Fengshuin mukaan niillä voidaan lisätä elämään siitä puuttuvaa tulielementtiä. Puolen tunnin oleskelu kirkkaassa valossa sujuu muiden toimien ohessa vaikkapa aamupalaa syödessä ja aamun lehteä lukiessa.
Nykytekniikalla on helppoa myös tehostaa kodin normaalia valaistusta. Uuden ajan lamput eivät edes kasvata sähkölaskua, päin vastoin saattavat johtaa sen alenemiseen.
- Automaattiset valot. Innokkaimmat asentavat valot syttymään automaattisesti kun astut huoneeseen ja taas sammumaan kun lähdet sieltä. Valo seuraa sinua minne tahansa menetkin. Toinen mahdollisuus on käyttää ajastinta. Pimeänä aikana se sytyttää kodikkaan valaistuksen odottamaan työstä tulijaa. Samalla se pitää chi-energian liikkeellä ja aktiivisena silloinkin kun asunto on tyhjillään.
- Valaise pimeät nurkat. Käytä kohdelamppuja ja koristevalaisimia estämään energian pysähtyminen pimeisiin nurkkiin.
- Päivänvalolamput. Ihmistä ei ole tarkoitettu viettämään koko valveillaoloaikaa päivänvalon värisessä valossa. Niiden rajoitetusta käytöstä on kuitenkin selvää hyötyä.
- Tunnelmavalo. Nykyisin on saatavilla useita erilaisia lampputyyppejä. Käytä jokaisessa huoneessa tai sen alueella juuri sen tunnelmaan sopivaa valoa.
- Älä unohda luonnonvaloa. Valoisaa aikaa on meillä talvisin vähän. Käytä hyväksesi lyhyetkin ajat, vedä verhot sivuun ja anna luonnonvalon tulvia huoneisiin.
Fengshuin vuodenkierrossa talvi on levon ja voimien keräämisen aikaa. On hyvä jos pystyy järjestämään kotiin kodikkaan nurkkauksen johon voi välillä vetäytyä hiljentymään tai vaikka lukemaan mieluistä kirjaa.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti