Hae tästä blogista

perjantai 15. toukokuuta 2015

Koulukunnat

Fengshuissa ei ole omaa perusteosta, "raamattua", johon kaikki perustuu. Sen sijaan se on  oppina jatkuvan muutoksen alaisena kuten se opettaa koko maailman olevan. Käytäntö muistuttaa hyvin paljon oman aikamme tieteen piirissä vallitsevaa. Sen mukaan jos jonkin asian havaitaan toimivan paremmin uuden järjestyksen mukaan, käsityksiä ollaan heti valmiita muuttamaan. Edellisestä suuresta muutoksesta on fengshuin piirissä nyt kulunut yli kaksi tuhatta vuotta.

Aikojen kuluessa on opin ympärille myös kehittynyt monia koulukuntia. Näistä tunnetuimmat ovat intuitiivinen, muoto-, kompassi- ja mustan hatun koulukunta. Itse olen opiskellut klassista fengshuita ja sen myötä tutustunut kolmeen ensin mainittuun. Tämä blogi perustuu intuitiiviseen fengshuihin.

Intuitiivinen bagua
Intuitiivisessa koulukunnassa käytetään hyväksi tunnetta, vaistoa ja intuitiota. Mistään "musta tuntuu" -menetelmästä ei ole kyse, vaan harkinnan ja vaiston mukaan ottamisesta fengshuin oppien soveltamisessa. Käytössä on yhdeksään alueeseen jaettu suorakulmainen bagua, joka asetetaan asunnon pohjapiirroksen päälle sen ulko-oven mukaan. Intuitiivisen koulukunnan mukaan toimiminen sopii hyvin kaikille eikä vaadi syvällistä perehtymistä fengshuihin.


Luo pan
Kompassikoulukunnassa määritellään baguan alueet kompassin avulla. Edistyneimmät käyttävät erityistä fengshui-kompassia, luo pania. Tämän koulukunnan soveltaminen vaatii syvällistä kiinnostusta ja perehtymistä aiheeseen.

Muotokoulukunta perustaa toimintansa ulkoisiin muotoihin kotona ja kodin ympäristössä. Kompassikoulukunnan tavoin vaatii opiskelua ja perehtymistä.

Mustan hatun koulukunta on muotoutunut vasta viime vuosisadalla Yhdysvalloissa. Se on fengshuin yksinkertaistettu muoto, joka perustuu selkeille ohjeille ja johon kuuluu paljon rituaaleja ja selvää taikauskoa. Siinä käytetään samanlaista lähestymistapaa ja baguaa kuin intuitiivisessa koulukunnassa, johon se usein sekoitetaan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti